Cold wallet

En cold wallet – även kallat för kalla plånböcker – är en term som refererar till lagring av digitala tillgångar som kryptovalutor, mynt och tokens offline. Grundprincipen är att lagra din data i en enhet som inte är ansluten till internet. Exempelvis i en fysisk hårdvara som ledger eller på ett papper med din ”seed phrase”.

Med en kall plånbok så håller du dina privata nycklar helt offline och de kommer aldrig i kontakt med internet. Vilket minimerar risken för att bli hackad. Några vanliga typer av plånböcker är:

  • Hårdvaruplånböcker – Lagrar privata nycklar i en hårdvaruenhet.
  • Pappersplånböcker – Lagrar din bitcoin-adress samt de privata nycklarna på ett fysiskt papper.

Kalla plånböcker är säkrare än varma plånböcker eftersom de inte är anslutna till internet. Men det finns även en rad av nackdelar med kalla plånböcker. Bland annat är processen lite längre jämfört med online plånböcker och hårdvaruplånböcker kan vara relativt dyra. Samtidigt som de fortfarande är sårbara för hackare om till exempel din dator blir hackad.

Vanliga frågor om Cold wallets

Vad är kalla plånböcker?

Cold wallets är lagringsenheter som inte är anslutna till Internet. Oftast innehåller den data eller information av bland annat kryptovalutor, mynt och tokens. De kalla plånböckerna är associerade med en hög säkerhetsnivå och används ofta för att lagra stora mängder kryptovaluta som Bitcoin, Ethereum och Dogecoin.

Hur mycket kostar kalla plånböcker?

Priset på de kalla plånböckerna kan variera kraftigt beroende på vilken typ av plånbok du väljer och kvalitén. Men det räknas fortfarande som ett prisvärt alternativ för den genomsnittliga investeringen. Hårdvaruplånböcker kostar alltifrån 200 – 1000 kronor och uppåt. Men därutöver finns det inte så många andra kostnader associerade med kalla plånböcker.

Vad är fördelarna med kalla plånböcker?

Den främsta fördelen med kalla plånböcker är att du lagrar din kryptovaluta på ett säkert sätt offline. Eftersom du inte är uppkopplad mot nätet så minimerar du risken för att drabbas av hackare. Därutöver tillkommer det inte några extra avgifter. Vilket gör dem till ett kostnadseffektivt sätt att förvara dina kryptovalutor.

Hur nöjd är du med ditt besök?
0 / 5 0