Satoshi Nakamoto

Satoshi Nakamoto är pseudonymen för personen (eller personerna) som skapade kryptovalutan Bitcoin år 2008 och han var aktiv i projektet tills år 2010. Han har kallats för kryptovalutans fader. Flera personer har sedan Bitcoin lanserades utgett sig för att vara Satoshi Nakamoto men faktum är att ingen egentligen vet vem eller vilka som står bakom namnet.

Satoshi Nakamoto började arbeta på Bitcoin, världens första kryptovaluta, år 2007. I augusti året efter registrerade han hemsidan bitcoin.org och senare samma år gav han ut det så kallade ”vita pappret” för Bitcoin som förklarade i detalj hur kryptovalutan och den så kallade ”blockkedjan” som denna valutan bygger på fungerar.

Satoshi Nakamoto var aktiv i att bygga upp Bitcoin och systemet bakom valutan fram tills år 2010. År 2011 skickade han ett mejl till en annan utvecklare av Bitcoin, där han skrev att han gått vidare till nya saker och att projektet var i goda händer. Sedan dess har ingen hört från honom.

Vanliga frågor om Satoshi Nakamoto

Vad hände efter att Satoshi Nakamoto försvann?

Fram tills år 2010 var Satoshi Nakamoto den som gjorde att modifikationer i källkoden till Bitcoin. När Satoshi Nakamoto valde att sluta med projektet gav han den digitala huvudnyckeln till Gavin Andresen, samtidigt som han skickade flera domäner till andra viktiga utvecklare som jobbade med projektet.

Vad hände med Bitcoin?

Efter att Satoshi Nakamoto slutat arbeta med Bitcoin fortsatte resten av utvecklarna på projektet. Som Satoshi Nakamoto själv skrev i sitt avskedsmejl: Projektet är i goda händer. Kursen för BItcoin har stigit miljontals gånger om sedan Satoshi Nakamoto slutade med projektet, och är idag en allmänt känd valuta.

Hur kunde Satoshi Nakamoto lansera Bitcoin utan att avslöja sin identitet?

Satoshi Nakamoto publicerade det så kallade ”vita pappret” (av engelskans white paper) på sin hemsida bitcoin.org. Detta dokument fungerade som en ritning över blockkedjan som valutan bygger på. Andra personer hjälpte sedan honom men att bygga vidare på idén.

Hur nöjd är du med ditt besök?
0 / 5 0