Altcoin

Altcoin definieras som en kryptovaluta som inte är Bitcoin. Alla kryptovalutor förutom Bitcoin är därför altcoins. Några vanliga altcoins är Ethereum, Namecoin, Dogecoin och Monero. Alla altcoins fungerar efter sina egna system, men gemensamt är att de är just kryptovalutor. Många av dessa valutor fungerar på liknande sätt som Bitcoin.

En kryptovaluta är en digital valuta som använder sig av att så kallat ”blockkedjesystem,” vilket innebär att transaktionerna som utförs går genom en kedja av block från avsändaren innan de når mottagaren. För att transaktionen ska gå vidare måste ett kryptografiskt pussel lösas, så att det blocket sedan kan bekräftas.

En annan gemensam nämnare hos de första typerna av altcoins var att de liknade Bitcoin väldigt mycket. De hade inga tydliga förbättringar, och blev därför inte särskilt populära. Under 2013 hade utvecklingen dock gått så långt att folk började skapa förbättringar av Bitcoin. Då uppstod många av de populära altcoins som finns idag, exempelvis Dogecoin.

Vanliga frågor om altcoins

Vilka olika altcoins finns det?

Det finns ett stort antal olika altcoins, cirka 8400 stycken. Några exempel är Ethereum, Dogecoin och Litecoin. Det finns en hel djungel av altcoins där ute, både stora och små. Det uppkommer hela tiden nya altcoins, men de flesta får inget större genombrott utan glöms bort.

Vilken var den första typen av altcoin?

Den första typen av altcoin kallades för Namecoin. Egentligen var det bara tanken att systemet skulle användas för att decentralisera domännamnsregistreringssystemet på internet. Det skulle alltså inte bli en valuta egentligen. Idag är Namecoin dock fortfarande i bruk, även om det finns mer populära kryptovalutor.

Varför uppstod altcoins?

I och med att Bitcoin är ett öppet system, där källkoden finns öppen för alla och är laglig att kopiera, började folk också att göra detta ganska tidigt. Man började skapa valutor som skulle vara bättre än Bitcoin på ett eller annat sätt, alternativa coins, som man började kalla för altcoins.

Hur nöjd är du med ditt besök?
0 / 5 0